Invitatie

INVITAȚIE

Dezbatere publică despre ”Strategia Națională de Educație Parentală”

Joi, 5 iulie, ora 14:00
la parterul Seminarului Teologic Ortodox, Cluj Napoca

Pe data de 11 iunie 2018 Ministerul Educației Naționale a pus în dezbatere publică Strategia națională de educație parentală 2018 – 2025”, proiect finanțat de stat cu peste 60 de milioane de euro. Documentul cu descrierea proiectului a fost retras de pe site-ul Ministerului (nu și proiectul!), dar vi-l punem la dispoziție aici.

Este „o necesitate imediată” în școala românească crearea unei noi culturi familiale, bazată pe „promovarea diversității”„încurajarea activă a egalității de gen” și „înlăturarea stereotipiilor de gen care influențează traseele de viață diferite ale fetelor și băieților”?
Toate acestea sunt prevăzute în cuprinsul Strategiei puse în dezbatere publică.

Platforma civică pentru drepturi și libertăți ÎMPREUNĂ este cea mai mare și profundă formă de unitate a societății civile din România, compusă din 500 de ONG-uri și peste 1000 de intelectuali, reuniți pentru prima dată într-un număr așa copleșitor în istoria recentă a României. Platforma ÎMPREUNĂ are susținerea a 10 ONG-uri internaționale și a realizat, până în prezent, demersuri internaționale împreună cu peste 250 de ONG-uri din 8 țări.

Joi, 5 iulie 2018, ora 14:00, în sala de la parterul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca vă invităm la dezbaterea publică, facilitată de Platforma civică ÎMPREUNĂsă ne spunem punctul de vedere asupra următoarelor aspecte esențiale din

STRATEGIA NAȚIONALĂ DE EDUCATIE PARENTALĂ

– Extrase relevante –

  • „Deseori noile ideologii promovate în special în domeniul protecției copilului întâlnesc mentalități conservatoare, un sistem de valori ale familiei ce trebuie regândit în contextul unor informații noi cu privire la nevoile de dezvoltare ale copiilor.” (pag 3)
  • „De aceea familia în societatea actuală are nevoie din ce în ce mai mult de SPRIJIN EXTERN pentru a se adapta acestor cerințe… în condițiile în care părinții rămân atașați valorilor care s-au transmis tradițional, pe care le consideră ca fundamentând modele valide de relaționare intrafamiliară.Această din urmă atitudine este prezentă și în discursurile profesioniștilor care idealizează familia tradițională pe care o consideră o formă perfectă de organizare.” (pag. 3)
  • „Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelație de idei, imagini si terminologii» creată și recreată permanent de practicile socio-culturale.” (pag.3)
  • „A susține părinții în interesul superior al copilului înseamnă a crea o nouă cultură familială.” (pag. 4)
  • „Politicile care privesc inițierea, formarea și dezvoltarea competentelor parentale trebuie să pornească de la respectarea modelelor familiale si educaționale existente în realitate, fără a impune modele unice considerate ideale.” (pag. 4)
  • Educația timpurie poate fi o pârghie esențială de reducere a inegalităților sociale. (pag. 13)
  • „…atrăgând familia alături de scoală la vârstele timpurii ale copilului, putem «educa» și familia.” (pag. 13)
  • A devenit o necesitate imediată crearea unui sistem de educație parentală centrat… și pe stimularea interesului pentru o nouă cultură familială…” (pag. 13)
  • „Perioada timpurie a dezvoltării copilului… sistemul de educație parentală trebuie să vină în sprijinul dezvoltării unor principii esențiale ce vizează promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate și încurajarea activă a egalității de gen. (pag. 18)
  • „Strategia are la bază următoarele principii:… promovării diversității… stilurile parentale trebuie revizuite din perspectiva relaționării cu copiii și INLĂTURĂRII STEREOTIPIILOR DE GEN care influențează traseele de viață diferite ale fetelor si băieților, în acord cu legislația națională anti-discriminare și cu Standardele Națiunilor Unite și ale Comisiei Europene în acest domeniu.” (pag. 23)

 

Dacă doriți să sesizați Ministerul Educației Naționale vă rugăm să trimiteți un mail către dezbateripublice@edu.gov.ro și claudia.teodorescu@edu.gov.ro 

Textul sesizării îl găsiți AICI.

Sesizarea e preluată din articolul acesta.

Cu stimă,

Echipa de organizare a referendumului pentru familie din județul Cluj

Acest articol a fost publicat în familie și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud