Despre pionieri si pionierat

Discuții in casă despre cuvantul Pionier. Eu, dăi si luptă, explică, explică, explică și iar explică, doar va înțelege copilul toate sensurile care trebuie înțelese.

PIONIÉR, -Ă, pionieri, -e, s. m. și f. 1. Membru al organizației progresiste a tineretului școlar, care înglobează elevi între 7 și 14 ani și îi educă în spiritul concepției marxist-leniniste, spre a deveni buni cetățeni ai patriei socialiste.  2. Persoană făcînd parte dintr-un grup (mai ales de coloniști sau de emigranți) care pătrunde pentru prima dată într-un ținut nelocuit, se stabilește acolo, contribuind la dezvoltarea și progresul acelui ținut. ♦ F i g. Persoană care lucrează într-un domeniu nou, încă necercetat, care pune bazele unei metode, unei activități noi; deschizător de drumuri într-un domeniu oarecare de activitate. 3. (Numai m.) Militar făcînd parte din unități pregătite special pentru construcții cerute de operațiile militare. Pronunțat: pi-o-ni-er.

Cand ajungem la sensul figurat, Georgia zice:

Eu sunt prima din familia noastra care merge la clasa pregătitoare!

Ta-da-da-dam! Uite unde era pionierul! Pot eu să o contrazic? Nici gând! E deschizătoarea noastră de drumuri!

Să mai îndrăzneasca cineva să zică că pionier e doar o noțiune comunistă!

Voi în ce domeniu sunteți pionieri?

Acest articol a fost publicat în copii, familie și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre pionieri si pionierat

  1. Laura spune:

    Eu sunt prima din familie care a lasat sa treaca toamna pe langa ea fara sa puna niciun borcan in camara. performanta asta am realiyat-o anul trecut si deja am ajuns de pomina, mai am putin si se vor face bancuri pe seama mea.

  2. Laura spune:

    Si era sa uit, nici eu nu am facut pregatitoarea la scoala, deci georgia are de ce sa fie mandra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud