Pregătiri tradiţionale pentru Paşte

Chiar dacă, în bună tradiţie sărbătorească, ne facem musafiri în ziua de Paşte, nu am vrut să lăsăm casa fără să se simtă şi la noi acasă aerul de sărbătoare.

Aşa se face că am făcut câte puţin din fiecare, nu prea mult, doar cât să marcăm momentul, dar, în acelaşi timp, să participe şi fetele la vopsitul ouălor, la coptul cozonacului şi la furatul cremei din pască. 🙂

Am vopsit câteva ouţe, iar pe unele le-am legat în ciorap de mătase asta după ce am pus frunzuliţe pe ele, culese de Paula din grădină, să aibă model frumos. În alt coşuleţ, le-am aranjat pe cele tradiţionale, închistrite, încondeiate, scrise cum se mai spune în Bucovina, pe care le-am adunat cu drag de-a lungul anilor.

IMG_2206 IMG_2198_resize

Păscuţa am făcut-o cu ciocolată, că aşa a fost dorinţa surioarei mai mari. Ea a fost cea care a vrut pască cu ciocolată şi  s-a făcut după dorinţa ei. Pentru că mi-a mai rămas puţină compoziţie de ciocolată, am mai adăugat câteva linguri de făină în ea şi am făcut rapid câteva brioşe tare gustoase, care deja au trecut la capitolul amintire. Asupra reţetei de pască cu ciocolată voi reveni (nu de alta, dar se face pască până la Înălţare, aşa că avem tot timpul din lume să experimentăm) pentru că se pare că e de vis…

IMG_2199_resize IMG_2195_resize

Cozonăcel nu am intenţionat iniţial să fac. Avem o formă de mieluţ şi am vrut să fac o prăjitură în această formă şi chiar am făcut. Am luat reţeta care era pe cutie şi am preparat o compoziţie întocmai cum scria acolo, dar ceva nu a mers bine. După mai puţin de jumătate din timpul indicat de coacere, mieluţul era deja ars, iar nici partea comestibilă nu era din cale-afară de delicioasă. Nu e prima dată când fac reteţa de pe cutie şi dau greş. Prin urmare am decis să urmez calea clasică şi să fac un aluat tradiţional de cozonac pe care să îl pun în formă. Mi-au ieşit doi mieluţi foarte arătoşi şi, pentru că partea care a ieşit din formă şi a fost în exces a fost deja mâncată, pot spune că sunt şi foarte delicioşi, după spusele specialiştilor noştri.

IMG_2200_resize IMG_2202_resize

IMG_2203_resize IMG_2196_resize

Cam aşa arată unele dintre pregătirile făcute de noi.

Sărbători cu bucurie să aveţi! Să primiţi în casă şi în suflete lumina cea sfântă şi să aveţi grijă de ea!

 

Acest articol a fost publicat în familie, sărbători și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

17 răspunsuri la Pregătiri tradiţionale pentru Paşte

 1. Stefi spune:

  Asa si noi, tot musafiri. Dar am vopsit oua si am facut pasca.

 2. anca spune:

  Minunat v-au iesit toate dragele mele. Sa aveti un Paste cu bucurie si dragoste!

 3. Iuliana spune:

  Hristos a Inviat!
  Sa aveti zile pline de har si de bucurie!

 4. Hristos a Inviat ! Lumina , iubire si-un Paste Binecuvantat va dorim !

 5. ioana spune:

  Hristos a inviat! Multa bucurie! 🙂 Ioana

 6. Maria-Irina spune:

  Hristos a înviat! Pregătirile voastre trimit cu gândul la calm și împăcare! Sa aveți zile frumoase!

 7. Anca spune:

  Sarbatori cu pace si belsug duhovnicesc pentru toata familia ingericai!
  Hristos a inviat!

 8. Laura spune:

  Ce colectie frumoasa de oua impistrite! Si cozonacul miel v-a iesit minunat. Am avut si eu forma dar mi-am dat seama ca chiar nu o folosesc si am „maritat-o” la un moment dat. Anul asta a facut mama cozonacii si au iesit deliciosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud