in asteptarea lui 8 martie

„Femeile sunt temelia educaţiei în fiecare generaţie”.

„Cine s-a învăţat lângă mama lui să spună numai adevărul rămâne cinstit până închide ochii”.

„Luaţi seama, mame şi soţii! Pe cât de mare e menirea voastră, pe atât de mare trebuie să fie grija de copiii voştri, chiar din clipa dintâi a pregătirilor spre viaţă… De la voi porneşte binele şi răul”.

“În orice familie, creşterea este cu atât mai bună cu cât numărul copiilor e mai mare. Demonstrarea acestui fapt e uşoară. Când părinţii au numai doi-trei copii, îi corcolesc, adică le dau o creştere rea. Copiii ajung stăpânii casei şi pot deveni chiar tiranii părinţilor. Ei se socotesc din leagăn un fel de rentieri. Şi dacă nu se aleg totdeauna poame rele, rămân totuşi ca nişte minori în faţa vieţii. Atât dezvoltarea lor intelectuală, cât şi cea morală suferă. Putem zice aforistic ,,copii puţini – copii răi!“.

Se înţelege, formula aşa prescurtată sună cam excesiv. Vom fi mai aproape de adevăr, dacă vom zice: Valoarea copiilor unei familii este în genere proporţională cu numărul lor. După cum nu faci foc cu un singur tăciune, fiindcă flacăra se înteţeşte când pui mai multe bucăţi de lemn pe foc, tot aşa şi creşterea copiilor e lâncedă, când ai numai unul-doi; dimpotrivă, ea este mai pătrunsă de griji şi de veghe, când familia e mai numeroasă. Nici un copil nu e cocoloşit, ci toţi se îndeamnă la lucru ştiind că numai cei harnici sunt preţuiţi şi iubiţi de părinţi, iar cei leneşi şi lăsători simt de timpuriu urâţenia purtării lor, chiar din vorbele fraţilor şi ale rudelor apropiate.

Mulţimea copiilor înseamnă respectarea părinţilor şi asigurarea bătrâneţii lor.”

Simion Mehedinţi

 

 

Acest articol a fost publicat în aniversare, anotimpuri, sărbători și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la in asteptarea lui 8 martie

 1. Adi spune:

  Groaznic acest ultim citat! Ca mama de copil unic, m-am simtit tare prost citindu-l.

  • Loredana spune:

   Ma gandesc ca intentia nu a fost sa ne simtim noi rau ( iti dai seama ca nici eu cu doi nu sunt prea avantajata 🙂 ), cred ca a fost aceea de a incuraja parintii cu mai multi si de a+i face pe altii sa nu+i mai priveasca ca pe niste inconstienti, cum multi inca ii privesc, de ce sa nu recunoastem si acest aspect, si sa ii puna intr-o alta lumina. Fiecare interpreteaza dupa cum simte.
   Dar, revenind la noi, ma bucur ca ai un copil. Sa-ti traiasca, sa te bucuri de el si sa fiti sanatosi cu totii, ca asta e cel mai important! Te imbratisez!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud