De ce iubesc România

M-am născut în Iași și locuiesc de mai bine de 17 ani în Cluj, două orașe-emblemă ale țării.   Mi-am petrecut copilăria și adolescența în județul care i-a dat lumii pe Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian, Băncilă, Antipa, Onicescu, dar și pe Părintele Cleopa sau Patriarhul Teoctist…  Prima excursie cu clasa am făcut-o la Ipotești,  prima dată când am mers cu trenul a fost pentru a merge la Putna, iar primul pelerinaj m-a îndreptat spre Sihăstria. În primul an de facultate am mers în tabără la Costinești, iar în ultimul la Băile Herculane.

De atunci drumurile vieții m-au purtat prin mai toate județele patriei. M-am lăsat vrăjită, rând pe rând, de frumusețile Văii Oltului, ale Păltinișului, Bucegilor, Apusenilor, de freamătul orașelor Arad, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Timișoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Deva, Orșova, Constanţa, Suceava, de puritatea mănăstirilor Cozia, Turnu, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Arbore, Horaița, Horezu, Humor, Govora, Frăsinei, Dintr-un lemn, Pângărați, Bistrița, Secu, Sihla, Petru-Vodă, de castelele domnitorilor români şi de cetăţile de scaun, am urcat pe Bătrâna şi am mers pe creasta munţilor până la Borşa, și am coborât până la marea cea mare.

Primul vultur l-am văzut lângă Sarmisegetuza, iar primul zimbru lângă mânăstirea Neamţ.

Am fost cerută de soţie în faţa mânăstirii Curtea de Argeş şi am răspuns printr-o glumă referitoare la legenda ei.

fotografie de pe site-ul Visit Bicaz

La Mărăşeşti le-am arătat copiilor cum strămoşii noştri au luptat pentru pământul strămoşesc şi-şi nemuresc veşnicia alături de alţi eroi.

Îar în Cheile Bicazului, minunea asta de drum de alături, în care mâna omului a lucrat în armonie cu mâna creatorului, am mers de două ori doar vara asta, pur şi simplu de drag.

Pentru toate acestea şi pentru încă un milion de motive, iubesc România!

O iubesc, în primul rând, pentru oamenii ei. Şi mi-a tresărit inima de drag, când unul dintre aceşti mulţi oameni minunaţi ai ţării, o puştoaică de liceu, Ştefana Elena pe numele ei, i-a dedicat o poezie pe care a recitat-o în faţa colegilor cu vocea sugrumată de emoţie.

La mulți ani, România,

Mulțumesc că-mi oferi mândria

Să trăiesc în această țară minunată,

De strămoșii noștri lăsată.

Astăzi sărbătorim Unirea cea mare,

O tradiție purtată-n suflete de fiecare,

S-au unit Transilvania, Bucovina și Basarabia.

De  1 decembrie pornim cu toții la Alba…

Este o zi de mare însemnătate

Cum spune versul ”Eu ți-s frate, tu mi-ești frate”,

Să lăsăm deoparte semeția

Și să cinstim cu toții România.

Ești frumoasă, dragă țară,

La cum arăți… pentru mine, rară.

Nu voi pleca niciodată de aici!

M-ai învățat că atunci când cazi, trebuie să te ridici!

La mulți ani, România!

Voi de ce iubiţi România?

Acest articol a fost publicat în sărbători, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

10 răspunsuri la De ce iubesc România

 1. Consuela spune:

  La multi ani , Romania! La multi ani si voua!
  De ce iubesc aceasta tara? Pentru ca este cea mai frumoasa. Pentru ca aici am vazut lumina zilei, pentru ca nu as putea trai niciunde in alta parte, pentru ca este parte din mine. In limba romana pot spune cuvantul „dor” si sa-i simt intr-adevar sensul. In aceasta limba am invatat sa spun „mama” si „tata”. Sufletul in tremura la auzul adevaratei muzici populare si a traditiilor noastre. Asta nu inseamna ca sunt surda la muzica moderna si la ce este frumos si placut si vine din alte colturi de lume.
  Dar macar in zile speciale, ca si aceasta, vreau sa simt si sa aud doar romaneste.
  Nu-s nationalista infocata, dar asta este tara mea si mi-e drag sa traiesc aici, desi este uneori foarte dificil.

  • Loredana spune:

   Ce frumos! Si eu cred ca o data ce ai spus mama si tata intr-o anumita limba, intr-o anumita tara, nu ai cum sa nu iubesti tara aceea, nu ai cum sa nu te simti parte din ea si sa nu iubesti tot ce are ea mai bun si mai valoros.
   Si noua ne place tare mult muzica populara, iar la zi de sarbatoare ascultam si cantece patriotice, ca au si ele farmecul si rostul lor.

 2. ariadna spune:

  Iubesc România pentru ca este ţara mea.
  Aşa cum după o vreme nu-i mai spui sotului/sotiei „te iubesc pentru că …” înşirând o mulţime de calităţi care te-au făcut să-l iubeşti tot mai mult, ci-i spui doar simplu: „te iubesc”, iubirea devenind mai profunda decât orice motiv prin care a început ea să existe.
  Cu siguranţă sunt si alte locuri minunate pe Pământ, poate unele chiar mai frumoase decat am putea găsi la noi si sigur sunt oameni buni şi în alte părţi … dar România va fi întotdeauna specială pentru că este ţara mea si o iubesc cu tot ce e în ea.

  • Loredana spune:

   Ce frumos ai raspuns, draga mea Adriana! Ai atata dreptate. Iubirea fata de tara ar trebui sa se contopeasca cu iubirea fata de familie, fata de tot ce avem noi mai sfant si mai drag.

 3. Ioana spune:

  La multi ani Romania!!!!

 4. Carolina spune:

  Si eu ma bucur ca sunt romanca… si mai ales ca am o prietena minunata… care e tot romanca 🙂 Va imbratisam cu drag si va asteptam cu colindul @)

 5. o femeie spune:

  ce frumos ai scris! Da, ma bucur ca sunt romanca 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud