Bibliotecara

       In ultima vreme citesc nu doar cărţi destinate adulţilor, cum poate că ar fi firesc, ci şi foarte multe cărţi pentru copii, sau cărţi din ambele categorii.               O carte pentru copii, dar pe care şi părinţii o pot citi cu plăcere şi din care ar avea ce învăţa, este Bibliotecara, de Gudule, apărută la Editura Paralela 45.  Bine, numele adevărat al autoarei este Annes Duguel, dar se pare că s-a consacrat printr-o anagramă a numelui ei adevărat, asta aşa, ca o informaţie suplimentară pentru cei ce iubesc anagramele.                          E o carte care se citeşte extrem de uşor şi repede. Eu am citit-o în doar câteva ore, într-o după-amiază de iarnă. Dar şi copiii o pot citi la fel de repede, Paula a citit-o în foarte puţin timp şi s-a arătat extrem de încântată de ea. De fapt, tocmai încântarea ei mi-a stârnit interesul.  Iar ca să fiu sinceră, ea a citit-o astă-vară, că a primit-o la premiu, dar eu abia nu de mult am reuşit să o iau în mână.                                                                Cartea m-a captat de la primele pagini, nu de alta dar începe cu o întâmplare petrecută în şcoală, cu un puşti nu tocmai fascinat de ceea ce se petrece la oră şi nu foarte interesat de şcoală şi de învăţătură, care e atât de „cucerit” de  ceea ce se întâmplă în clasă, încât adoarme cu capul pe bancă. Un puşti pe care însă, atitudinea profesorului îl va capta şi chiar îl va  ajuta ulterior  să intre într-o lume care îl va cuceri iremediabil.                                       Citind cartea, faci o incursiune şi în alte cărţi celebre ale literaturii pentru copii şi nu numai, cum ar fi Alice în ţara minunilor, Micul prinţ, Mizerabilii…                                                           Ideea cărţii, aşa cum am receptat-o eu, evident, e că orice carte importantă pe care nu o citeşti, pe care o ratezi,  te îndepărtează de la împlinirea unui vis şi orice carte citită te apropie de visul tău. Dar nu e  nici pe departe o carte doar despre bibliotecari, biblioteci şi lectură, Bibliotecara e şi despre importanţa prieteniei şi despre forţa ei, despre magia prieteniei, dacă vreţi . În plus,  vorbeşte  despre cât de importantă, de esenţială, de salvatoare este o bună cunoaştere a gramaticii şi despre faptul că, dacă tu nu o stăpâneşti, nu ştii să scrii şi să vorbeşti corect, nu te ajută cu nimic că toţi ceilalţi  ştiu să scrie la perfecţie şi se exprimă impecabil, în rime sau nu.                                                                                            Un citat care mi-a plăcut mult şi cu care sufletul meu rezonează pe deplin, mai ales în perioada asta este:  „ Când viața apune, nu mai există diferență între ce ai fost și ce ai devenit; nu mai ești decât amintirea pe care o lași în urma ta. Iar amintirile nu au vârstă…”

Acest articol a fost publicat în copii și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

12 răspunsuri la Bibliotecara

 1. Loredana spune:

  Ma bucur, Laura draga. E si pe placul meu.
  Te imbratisez! Saptamana usoara sa ai!

 2. Corina spune:

  Pot să vă rog să imi recomandați o carte pe care am putea- o dărui ca martisor doamnelor educatoare?
  Bibliotecara ar fi potrivită?
  Mulțumesc frumos!

  • Loredana spune:

   Corina, sa stii ca da. Ar fi mai mult decat potrivita. E despre lectura si despre pueterea de a face ceva la timpul sau.
   Dar daca ar fi sa recomand o carte as spune Orasul celor o mie de sori. Cred ca e o carte pe fiecare femeie ar trebui sa o citeasca, chiar daca e o carte pe alocuri dura si violenta, despre o lume si mai dura.

   • Corina spune:

    Va mulțumesc mult mult pentru răspuns!
    Initial ma gândeam sa le oferim doamnelor educatoare cate o biblie in format 15/20 cm, varianta de protocol, pe alb, dar imi fac griji ca nu ar fi chiar potrivit, asa ca, cel mai probabil, vom alege una dintre aceste doua carti.
    Mulțumesc încă o data!

 3. Carolina spune:

  M-ai facut curioasa! Am sa o comand pentru Arabela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud